Oklart hur stängd Norgegräns kommer att påverka turism, rennäring och arbetspendlare. Foto: SVT/Akrivbild Jäkkvik i Arjeplogs kommun

Norge stänger gränsen mot Sverige – ger effekter i Arjeplog

Uppdaterad
Publicerad

I morse stängde Norge sina gränser i försöket att hejda coronaviruset framfart. Men exakt vad som gäller när det gäller gränsövergångar är oklart.

– Hur går det för alla de norrmän som har sina stugor på svenska sidan, kan de komma hit och får de då återvända till Norge, säger Peter Andersson kommunchef i Arjeplog.

Han menar att det blir problem när det gäller turismen inte minst inför stundande påsken.

Coronaviruset i Norrbotten

– Då är det normalt är full aktivitet här – hur blir det nu? Många näringsidkare i kommunen kommer att påverkas då flertalet av besökarna i fjällvärlden är just norrmän.

Oklart och luddigt

Han pekar på att mycket är väldigt oklart och luddigt.

– Det har pratats om att svenskar och finländare ska få passera gränsen men nu känns det oklart. Och detsamma gäller rennäringen som sagts ska vara undantagen men ännu har jag inte sett något besked om det.

Han är också frågande till hur det blir med de personer i länet som arbetspendlar till Norge.

– Hur går det för dem? Jag har ännu inte sett något besked om att de är undantagna från gränsstoppet.

Länsstyrelsen ska reda ut vad som gäller

Enligt länsstyrelsen i Norrbotten påverkas inte gods och varutransporter av stängningen och inte heller personer som arbetar eller bor i Norge. Det innebär att inresande personer till Norge som varken bor eller arbetar där, även svenskar och finländare, kommer att sättas i karantän. Vad som gäller rennäringen är fortfarande oklart.

Vidare skriver länsstyrelsen på sin hemsida att de samverkar med sin motsvarighet på norsk sida och med berörda aktörer i länet i syfte att klargöra hur Norges beslut påverkar gränsövergångarna i Norrbotten. Gränsövergångar till Norge finns i Arjeplogs kommun och Kiruna kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet