Här rivs den över 100 år gamla Starbiografen i Roknäs i Piteå kommun. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Visade sin första film 1919 – nu rivs uråldriga biografen i Roknäs

Uppdaterad
Publicerad

Efter många om och men rivs nu den omdiskuterade och kulturhistoriska Starbiografen i Roknäs i Piteå kommun.

– Det här är en sorglig historia men den var utom all räddning, säger Brith Fäldt (V), ordförande samhällsbyggnadsnämnden.

Den gamla Starbiografen har varit rivningshotad under lång tid men fastighetsägaren har inte velat riva byggnaden, till många grannars stora förtret. Fastighetsägaren har tidigare getts möjligheter att åtgärda alla brister men detta har alltså inte skett.

Till slut satte samhällsbyggnadsnämnden i Piteå Kommun ner foten och krävde att byggnaden skulle rivas.

– Det här är en sorglig historia, att den gamla anrika biografen i Roknäs rivs. Men det är rätt beslut som har tagits att riva den, för den var utom all räddning. Men aldrig roligt att ta ett sådant beslut, säger Brith Fäldt.

”Såg James Bond-film för 60 år sedan”

Under onsdagen påbörjades rivningen av den gamla biografen som 1919 visade sin allra första film på vita duken i Roknäs.

– Har själv sett film under min ungdom på den biografen. En James Bond-film var det men minns inte vilken det var för det här var ju för 60 år sedan, säger Fäldt och fortsätter:

– I det bästa av världar skulle man kunna önska sig att den skulle ha blivit en kultbiograf, säger Brith Fäldt.

Se hur grävskopan slukar i sig den gamla byggnaden i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.