Statistik över bränder i elbilar saknas

Uppdaterad
Publicerad

Officiell statistik över bränder som startat i eller vid laddning av elbilar saknas i Sverige. Men enligt MSBs olycksutredare är det väldigt sällsynt att bränder orsakas av elbilar.

I Sverige saknas officiell statistik av bränder som startat i eller vid laddning av elbilar. Men enligt Mattias Strömgren, olycksutredare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, är bränder i elbilar och laddhybrider ovanliga.

– Vi känner till ett fåtal händelser från de senaste åren där elfordon har varit inblandade. Nationellt är det väldigt sällsynt med bränder i elfordon, säger Mattias Strömgren.

Har uppstått av elsystemet i huset

Av de bränder där elfordon varit in blandade, har ungefär hälften uppstått i elsystemet i huset där fordonet laddats.

– Hälften har uppstått i elsystemet i huset, och hälften i själva elfordonet. Men när det gäller de bränder som startat i själva fordonet är brandorsaken ofta oklar, det är inte fastställt om branden startat i bilens elsystem eller på något annat sätt.

Sammanlagt 4132 personbilar brann

Den senaste tiden ökning av antalet elfordon i samhället gör dock att myndigheterna ändå har känt ett behov ett behov av att ta fram den här typen av statistik.

– Vi håller just nu på att sammanställa de bränder i elfordon som har inträffat i de senaste åren och det gör vi i samarbete med andra myndigheter, säger olycksutredaren Mattias Strömberg.

Sammanlagt 4132 personbilar brann i Sverige under 2018. Den absoluta majoriteten av dessa var fossildrivna bilar och i många fall var bränderna anlagda.

– Sen måste man sätta det i relation till antalet eldrivna respektive fossildrivna bilar som finns där ute, säger Mattias Strömgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Elbilsbrand på Hertsön i Luleå

Mer i ämnet