Urspårningen har skett i höjd med Gäddmyr, söder om Kiruna. Foto: SVT

Stopp i tågtrafiken mellan Gällivare och Kiruna till början av februari

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagskvällen spårade ett 16 vagnar lång tåg ur vid Gäddmyr mellan Gällivare och Kiruna. Tågtrafiken på sträckan ersätts med buss fram till början av februari, uppger Trafikverket.

Detta påverkar tågtrafiken i båda riktningarna efter malmbanan mellan Gällivare och Kiruna. De stationer som påverkas är Gällivare, Fjällåsen, Kaitum och Sjisjka.

Prognosen är att trafiken ska kunna återupptas i början av februari.

Tåget ersätts med buss mellan Gällivare och Kiruna

SJ meddelar att tåg 93 – nattåget – är på torsdagen inställt mellan Narvik och Boden C på grund av urspårningen. I stället hänvisas resenärer till tåg 95, där buss ersätter på sträckan Kiruna-Gällivare.

Resenärer hänvisas till Trafikverket eller att kontakta sitt tågbolag för ytterligare trafikinformation.

– Detta är en prognos i nuläget, det kan gå fortare. Anledning till att detta kommer ta tid är på grund av att det är så omfattande. Det är en mil till närmsta väg därifrån och 400 meter räls. Folk är väg dit, men det är ingenting som görs i en handvändning, säger Peter Johansson, Trafikverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.