Stor avskedsfest för Focushuset i Malmberget

Uppdaterad
Publicerad

Efter årsskiftet rivs det tolv våningar höga Focushuset i Malmberget. Men först blir det en värdig avskedsfest. Nu väntar en hel vecka med kulturarrangemang.

Det är omöjligt att inte lägga märke till det tolv våningar höga Focushuset mitt i det som är kvar av Malmberget. Det står som ett monument för avvecklingen av hela det en gång så livaktiga gruvsamhället.

Men gruvan som födde samhället blev också dess baneman.

Samhällsomvandlingen i Malmberget

Det är gruvans utbredning som gör att alla våningsplanen har tömts på sina ordinarie hyresgäster och alla butiker och restauranger på bottenplanet och stängt och flyttat ut.

Väcks till liv en sista gång

Men nu ska huset väckas till liv en sista gång. Det blir utställningar, konserter och andra evenemang under en hel veckas tid. Vi har tittat in och bjuder på en liten glimt av vad som ställs i ordning, bland annat en lägenhet som ska se ut som när huset var nybyggt 1962.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Samhällsomvandlingen i Malmberget

Mer i ämnet