Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rekordstor brist på lastbilschaufförer i Norrbotten: “Konsekvenser för samhället” Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Rekordstor brist på lastbilschaufförer i Norrbotten: ”Konsekvenser för samhället”

Uppdaterad
Publicerad

Aldrig förr har efterfrågan på lastbilschaufförer varit så stor i Norrbotten. Bara under det närmaste året behövs drygt 200 nya chaufförer i länet. 

– Ganska extremt behov av lastbilschaufförer, säger Sigalit Slutbäck, vd på TYA, Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd. 

Både inom åkerinäringen och försvaret är bristen på personal stor i Norrbotten. Det visar en rapport som Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd har gjort. 

– Bara det kommande året söker vi över 220 lastbilschaufförer och då har vi inte tittat på hur det ser ut i gruvnäringen. Om man tittar på hela landet så saknas det cirka 6 400 lastbilsförare, säger Sigalit Slutbäck.

Långsiktigt problem

Slutbäck berättar vidare att bristen på lastbilschaufförer är ett långsiktigt problem, som hänger ihop med att det finns för få utbildningsplatser på gymnasieskolan. 

– Det är i snitt 2,4 sökande per utbildningsplats på transportprogrammet i Norrbotten. Av de sökande är 35 procent tjejer i länet att jämföra med landet där siffran ligger på 33 procent, säger Sigalit Slutbäck.

I videon berättar Sigalit Slutbäck om behovet av lastbilsförare och flygmekaniker och Robert Eriksson, fordonsinsinstruktör i Arvidsjaur om efterfrågan på eleverna. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer