Brith Fäldt (V), samhällsbyggnadsnämnden i Piteå kommun, bor själv i en by och tycker att det är på tiden att kommunen bygger nytt. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Stor byggboom i Piteå kommun: ”Plötsligt är det korken ur”

Publicerad

Tomtkön är lång och det råder bostadsbrist i Piteå kommun – samtidigt byggs det som aldrig förr och flera stora satsningar väntar.

– Plötsligt är det korken ur, säger Brith Fäldt (V), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

I veckan tog nämnden flera beslut som tar stadsutvecklingen i Piteå framåt. Det handlar bland annat om att påbörja detaljplanearbetet för ett nytt centrumområde med flerbostadshus. Det är ett led i att låta staden växa österut.

– Jag har varit politiskt aktiv en jättestor del av mitt liv och det har inte byggts någonting, så är det plötsligt korken ur, säger Brith Fäldt (V), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Det blev även ett positivt besked till ett nytt sjuvåningshus på Lillbrogatan.

– Det krävs fler bostäder och bra service i fler områden när Piteå växer. Vi ser Strömnäsbacken som ett attraktivt område för fortsatt utveckling – det är nära stan, nära naturen och nära vatten, säger Fäldt.

Ljungheden växer

Ett nytt villaområde som växer fram i Bergsviken utanför Piteå är Ljungheden.

– Vi har en tomtkatalog, men de bostadsområden vi har etablerat nu och skapat är Strömnäsbacken och Ljungheden i Bergsviken, där blir det slut på en gång. Vi har inga centrumnära tomter nu, säger Brith Fäldt.

Hon uppger att även byarna lockar.

– Jag bor själv i en by och det är underbart. Jag har tjugo minuter in till stan och det finns bredband och jag kan sitta hemma och jobba om jag vill. Det är en bra miljö och man betalar för miljön.

Ett av många nybyggen i Piteå kommun. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.