Varningen gäller till och med klockan 18 söndag kväll. Foto: Erik Nylander/TT Arkiv

Stor lavinfara i Abisko – farliga förhållanden

Uppdaterad
Publicerad

På lördagskvällen gick Naturvårdsverket ut med en lavinvarning – undvik all vistelse i lavinterräng då det är mycket farliga förhållanden. Under söndagskvällen bestod lavinvarningen.

Under helgen väntar nederbörd, hårda vindar och snödrev i området Abisko och riksgränsfjällen. Därför varnas allmänheten från att vistas i området och specifikt i branta sluttningar då laviner kan utlösas spontant eller av människor.

Högst fara kommer det vara i västra delen av området. I ett pressmeddelande skriver Lavinprognoser: ”Håll dig i skyddad terräng, snödrev på kalfjället kan göra det svårt att orientera sig. Begränsa all åkning till flacka sluttningar, väl under 30 grader och utan terrängfällor”.

Klass 4-varningen gällde till och med söndag kväll. På söndagskvällen hade varningen sänkts till klass 3, men med fortsatt varning där man bör undvika lavinterräng.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s meteorolog Per Stenborg förklarar hur laviner uppstår och hur du kan undvika dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.