Tre stora laviner utlöstes natten mellan tisdag och onsdag. Den ena av dem har stannat bara några meter från STF:s bostäder. Foto: Tryggve Tirén/Lavinprognoser.se

Stor lavinfara i fjällen – jättelavin utlöstes nära Kebnekaises fjällstation

Uppdaterad
Publicerad

Natten mot onsdag dundrade en stor lavin mot Kebnekaises fjällstation, men stannade strax innan den nådde fram till husen. Det råder just nu stor lavinfara i Kirunafjällen och Naturvårdsverket har gått ut med en särskild varning.

Det är inte ovanligt att det går massvis av laviner i Kirunafjällen den här tiden på året. Men enligt Naturvårdsverket är de ovanligt stora i år. Vissa uppemot flera hundra meter breda.

– Förra veckan observerade vi en lavin med tio meters djup. Den hade kunnat begrava en tågvagn, säger Jenny Råghall, lavinexpert och områdesanvarig för Kebnekaises lavinprognoser.

Förstärker varningen kring lavinfara

Naturvårdsverkets lavinprognoser har tidigare uppgett att det råder stor lavinfara i fjällen kring Kebnekaise, Abisko och Riksgränsen. Men nu vill man förstärka varningen genom att gå ut med en särskild varning.

– Den särskilda varningen är till alla som planerar att vistas i området, som till exempel skidåkare och skoteråkare. Anledningen är att det är så pass farliga förhållanden i kombination med bra väder. Det gör att man inte tänker att det är så farligt.

Orsak: Snöfattig försäsong och storm

Anledningen till att det går mycket – och ovanligt stora – laviner är den snöfattiga försäsongen som skapat ett tunt snötäcke och sedan storm på det. I Tarfala har det till exempel blåst uppemot 48 meter per sekund.

Natten mot onsdag utlöstes ett flertal stora laviner. En av dem rakt ovanför Kebnekaises fjällstation. Lavinen nådde dock aldrig fram och ingen kom till skada.

Finns det någon risk för de som jobbar och vistas på fjällstationen?

– Den placerades där utifrån att det inte ska gå några laviner dit. Det har gått lika stora laviner där förut så det finns en grundtanke med stationens placering, säger Jenny Råghall, lavinexpert och områdesanvarig för Kebnekaises lavinprognoser.

Se hur lavinerna dragit fram över berget i videon ovan!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.