Sverige, Finland och Norge deltar i den stora militärövningen Nordic Response som anordnas 4-15 mars. Foto: Pressbild/CANSOFCOM Imaging

Stor nordisk militärövning påverkar trafiken i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Det börjar dra ihop sig till den stora militära övningen Nordic Response. Finland, Norge och Sverige deltar och de kommande dagarna kan militära transporter påverka trafiken i Norrbotten.

Under fredagen fick SVT tips om poliser med förstärkningsvapen i trakterna kring Morjärv – men det var inte ett skarpt läge.

Patrullen bistod Försvarsmakten med transporter till grannländerna.

– Vi samarbetar med flera myndigheter. Exempelvis övervakar polisen trafiken och Trafikverket sandar vid halka, säger Anna-Lena Hesse, kommunikationschef på Norra Militärregionen.

”Bryt inte en militärkolonn”

Det förekommer också transporter från södra Sverige och norrut. Men Försvarsmaktens bedömning är att trafiken i östra Norrbotten kommer påverkas mest.

– Vi uppmanar alla trafikanter att vara uppmärksamma och hålla ordentligt avstånd i trafiken. Undvik omkörningar och bryt inte en militärkolonn, av säkerhetsskäl, säger Hesse.

Nordic Response 24 är en norsk nationell övning som genomförs 4-15 mars i norra Sverige, Norge och Finland med tillhörande luftrum och farvatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.