Cecilia Wagenius, projektledare för SAM och Lina Moestam, folkhälsostrateg, är några av de aktörer som arbetar för att norrbottningarna ska må bättre och självmorden bli färre.

Stor utmaning förebygga självmord

Uppdaterad
Publicerad

Den största utmaningen för den nya Hälsoskolan i Norrbotten, är de höga självmordstalen i länet.

– Vi är oerhört oroade över den statistik vi ser. Överhuvudtaget är ohälsan i Norrbotten alarmerande, säger Agneta Granström (MP) som är regionråd vid Region Norrbotten.

Nya metoder sprids i Norrbotten

Statistiken som oroar visar att antalet själmord bland både män och kvinnor ökar i Norrbotten över tid, jämfört med riket, där självmorden minskar.

Bara under 2014 tog 57 norrbottningar sitt liv.

Men genom Hälsoskolan försöker man nu med nya metoder för att få stopp på självmorden, bland annat ska fler kommuner börja använda sig av Sam-arbetsmodellen, som testats i Boden och Haparanda under två år, där fokus ligger på att samverka, agera och motivera för att förebygga ungas ohälsa.

– I skolsköterskornas hälsosamtal såg vi året efteråt att det var en väldigt markant vändning på hur de unga rapporterade att de mådde och det är positivt, säger Agneta Granström.

Främja hälsa

Arbetsmodellen SAM gör det möjligt för olika aktörer i olika versamheter att jobba tillsammans.

– Där får de olika aktörerna en inblick i hur man kan samarbeta och på så sätt blir det som en kitt i kommunen att jobba mer och långsiktigt med barn och ungas hälsa. Men också nå alla hälsans bestämningsfaktorer och då pratar vi inte bara att förebygga ohälsa utan att också främja hälsa, säger Cecilia Wagenius som är en av projektledarna för SAM.

Verktyg för att upptäcka tidiga signaler

Och ett av verktygen man använder sig av i den så kallade SAM-arbetsmodellen är YAM.

– Det som är bra med JAM är att det ges i gruppformat på skoltid, exempelvis får ungdomarna som går i en klass får bland annat vara med i olika workshops där de diskuterar frågor kopplat till sin egen hälsa. Där unga också på det sättet är medskapande i att sätta sin egen agenda för vad som är viktigt när en själv växer upp. Och det ger oss en chans att upptäcka tidiga signaler på eventuell ohälsa, att det blir ett förebyggande sätt att jobba med och att det har väldigt god evidens vilket är viktiga faktorer för oss då vi jobbar med att främja hälsan hos barn och unga, säger Linda Moestam som är folkhälsostrateg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.