Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Roland Öhman, vedföretagare i Lillpite, om den stora vedbristen i Norrbotten. Nu tänker han sluta. Foto: Adam Berlin/SVT

Elpriserna gör att vedhyllorna gapar tom i Norrbotten: ”Industrin tar allt”

Publicerad

De stigande elpriserna har fått allt fler att elda mer i kaminen. Men att som privatperson köpa ved blir allt svårare.

– Det går inte att få tag i. Industrin tar allt, säger Roland Öhman, försäljare på ett vedföretag i Lillpite.

De stigande elpriserna runt om i landet har höjt efterfrågan på ved rejält. Men problemet med den höga efterfrågan är att veden sedan länge är slut hos privatförsäljarna.

Roland Öhman driver företaget Vedbaronen i Piteå och han berättar att det är otroligt svårt att få tag i ved överhuvudtaget.

– Dels är veden som går att få tag på långt bort geografiskt och dels är den mycket dyrare. Som privatförsäljare har jag inte råd att köpa in den, säger han.

Därför tänker Roland sluta

Roland Öhman håller sakteliga på att lägga ned sitt företag. Orken har börjat tryta på grund av svårigheterna att få tag på veden.

– Jag har hållit på att sluta i tre år nu, men sysslar fortfarande med lite hobbybruk. Anledningen till att jag har fortsatt är för att jag är ensam om att sälja björkved i Piteå. Så när folk har ringt har jag försökt hjälpa till ändå, säger han.

I klippet hör du orsaken till Roland Öhmans skäl att sluta.

Roland Öhman kan inte sälja så mycket ved som han önskar. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.