Vikariebristen runt om i Norrbotten är stor och i Luleå hoppas skolchefen, Maarit Enbuske att pensionärer kan rycka in. Foto: Beatrice Karlsson, SVT/Arkiv, SVT

Stor vikariebrist på skolor i Norrbotten – nu står hoppet till pensionärer

Uppdaterad
Publicerad

Just nu råder det stor vikariebrist på många grundskolor i Norrbotten. Bara i Luleå saknas det cirka 50 vikarier för att verksamheten ska fungera så bra som möjligt.

– Det är oroväckande, säger Maarit Enbuske, skolchef på Luleå kommun.

I dag har Luleå kommun cirka 250 inskrivna i vikariebanken, men för att skolverksamheten ska rulla på bra, så behövs minst 50 vikarier till.

– Vi hade stora problem med att kunna tillsätta vikarier under förra året. Nu hoppas jag att situationen blir bättre i år, säger Maarit Ensbuske.

Lärarbrist i Norrbotten

Hoppas på pensionärer

Nu hoppas skolchefen att fler pensionärer kan tänka sig att rycka in och jobba.

– De pensionerade lärarna är erfarna. Sedan är det också viktigt att vi kan erbjuda en bra arbetsmiljö för ordinarie personal genom att tillsätta vikarier. I slutändan kan även elevernas resultat påverkas, säger Enbuske.

Hur försöker ni lösa vikariebristen?  

– Nämnden har fattat beslut om att vi ska ta nya krafttag för att försöka lösa problemet med vikariebristen. Nu ska vi ta hjälp av en extern aktör och se om vi kan öka vikariebanken den vägen, säger hon och meddelar att upphandlingen ska vara klar våren 2022 och att man då ska vara igång.

I videon hör du Luleås skolchef berätta om problemet med vikariebristen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lärarbrist i Norrbotten

Mer i ämnet