Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör flera besökare vid Stora Nolia och vd:n om att det i år var färre utställare i Piteå jämfört med 2018. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Stora Nolia i Piteå tillbaka i nedbantad kostym – besökaren Anita: ”Jag saknar hantverkshuset”

Uppdaterad
Publicerad

Stora Nolia gjorde comeback igen efter pandemin – men i år bantades mässområdet ner och antalet utställare var nästan bara hälften så många som för fyra år sedan.

Under pandemin har det varit tufft för många av Nolias utställare. Det gör att flera av de utställare som varit med tidigare mässor inte finns kvar.

Drygt 270 stycken utställare var på plats när mässan drog igång förra veckan något som kan jämföras med 500 stycken år 2018 när mässan senast arrangerades i Piteå.

– Rent geografiskt och utställarmässigt är det mindre, men vi har något för alla ändå. Det finns olika saker som förändrats och så är det i hela samhället. 90-talet kommer sällan tillbaka, säger vd:n Jonas Dahlberg.

”Det känns lite mindre”

Bland de besökare som SVT Nyheter Norrbotten pratade med var åsikterna delade kring den nedbantade mässan.

– Det känns lite mindre, jag saknar hantverkshuset, men det kanske inte behövs, vad vet jag, säger Anita Sandström.

– Nog hade det varit roligt om det var lika mycket som tidigare, men vi är då nöjda, jag och familjen, säger Daniel Mukka.

Bantade ner antalet dagar

Till skillnad från tidigare var mässan i år fem dagar, från lördag till onsdag med utökade öppettider för besökarna.

–  Nu testar vi och känner oss för i fem dagar istället för nio som det var tidigare och utvecklar stora Nolia till en hållbar mässa ytterligare sextio år, säger Jonas Dahlberg.

Hör fler besökare från mässan i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer