Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör utställaren Boris Karlqvist (på bilden) och vd:n Jonas Dahlberg om känslan att mässan Stora Nolia är tillbaka i Piteå. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Stora Nolia är tillbaka efter pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Imorgon öppnas portarna för mässan i Piteå. Cirka 300 utställare tar plats med allt från kaminer och husvagnar till tennarmband och garn. I år får mässan även besök av både region- och riksdagspolitiker.

– Vi är så taggade så att det är nästan farligt, säger den glada vd:n Jonas Dahlberg.

Till skillnad från tidigare blir mässan i år fem dagar, från lördag till onsdag med utökade öppettider. Utställaren Boris Karlqvist, som har åkt från Åseda för att sprida information om vilt i trafiken, är positiv till att det blir färre dagar än tidigare.

– Tidigare har man stått i nio dagar och då är man ganska urlakad, så jag tycker att det är skönt. Så får vi se vad det här leder till, säger Karlqvist.

Politikergatan får många gäster

Att det är valår kommer även synas på Nolia där politiker från alla riksdagspartier och regionala partier tar plats på politikergatan. Även statsministern Magdalena Andersson kommer att medverka på den stora scenen under söndagen.

– Som vanligt är det lite extra under valår och det är så roligt. Jag hoppas att folket kommer hit och lyssnar, ställer frågor och har åsikter, säger Jonas Dahlberg.

Spår av pandemin finns kvar

Trots att covid-19 inte längre klassas som allmän- och samhällsfarlig sjukdom så finns det en fortsatt risk för smittspridning, något som arrangören har i åtanke. 

– Man ska ju tänka på att det fortfarande finns corona i samhället, är man förkyld eller har symptom så ska man ju inte komma hit. Men det är ju stora delar utomhus och vi har gjort åtgärder som avstånd och liknande, säger Dahlberg.  

I klippet berättar Boris Karlqvist och Jonas Dahlberg om känslan att vara tillbaka. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.