SMHI har utfärdat en klass 2-varning för storm och stormbyar. Foto: TT

Stormvarning i fjällen

Uppdaterad
Publicerad

Det blåser på många håll i länet under måndagen. I fjällen har SMHI utfärdat en klass 2 varning för storm.

Varningen gäller för kalfjället och på vindutsatta platser blåser det upp mot 23 m/s i medelvind. Under eftermiddagen kommer vinden tillta ytterligare och gå upp mot stormstyrka på 25 m/s.

Även i bottenviken har SMHI utfärdat en klass 1 varning för kuling med vindbyar på omkring 15 m/s. Det kan blåsa upp mot 18 m/s.

Blåsten orsakar strömavbrott

I Norrbotten är det just nu strömavbrott på 14 platser i Kiruna, Gällivare, Pajala, Övertorneå och Jokkmokk. Vid 9.30 var omkring 1.100 kunder utan ström. Och om blåsten håller i sig kan det inträffa fler strömavbrott under dagen.

– Det blåser väldigt hårt och då kan ledningarna slå ihop eller slå i stolpen. Då blir det en kortslutning och strömmen går, säger Roger Lindmark på Vattenfall.

Det ligger även på många håll mycket snö kvar på ledningarna vilken kan orsaka problem när snön släpper.

Trafikläget

Överlag råder det i nuläget inga större problem i trafiken i Norrbotten. Men väg 95 mellan Merkenes och norska gränsen har stängts av i båda riktningarna på grund av hårt väder. Preliminärt kommer den öppna igen under eftermiddagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.