Det blir ett större nyårsfyrverkeri än vanligt i Luleå i år. Foto: Hasse Holmberg/TT

Större nyårsfyrverkeri än vanligt i Luleå i år: ”Det kommer att märkas”

Uppdaterad
Publicerad

På grund av pandemin skedde nyårsfirandet i Luleå  förra året utan närvarande publik. I år är det tänkt att fyrverkerierna ska avsluta Luleås 400-årsjubileum – och firandet kommer bli större än vanligt.

– Det kommer att märkas, om man säger så, säger Örjan Esensjö, projektledare på Luleå kommun.

Pandemin gjorde att nyårsfyrverkerierna förra året sköts upp från Svartöberget utan närvarande publik.

Men i år Södra hamn skådesplatsen för arrangemanget och publik är välkommen igen.

– Årets fyrverkeri avslutar Luleås 400-årsjubileum och därför blir det pampigare och större än vanligt, säger Örjan Esensjö, projektledare på Luleå kommun i ett pressmeddelande.

Nytt för i år

”Barnens nyår” kommer även firas tidigare på kvällen på Södra hamnplan. På programmet står en mindre eldshow med gycklargruppen Phire, Storsjung med Agent Lotta & Enok Slug (Lotta Karlsson och Bo Selinder) samt ett barnanpassat fyrverkeri, av typen eldkaskader.

– Det är viktigt att vi inte glömmer bort barnen och barnfamiljerna denna högtid. De lite yngre barnen är för trötta för att gå på kvällens fyrverkeri vid midnatt. Här ger vi dem en chans till en rolig, spännande och högtidlig upplevelse som för oss alla tillsammans in i det nya året, säger Örjan Esensjö.

Inga restriktioner för besökstak

Inga restriktioner finns för närvarande för besökstak eller vaccinationsbevis vid allmänna sammankomster utomhus. Luleåborna uppmanas dock att stanna hemma vid minsta symtom och tvätta händerna. Kommunen meddelar att de följer utvecklingen när det gäller smittspridningen av covid-19.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.