Den största laxen som hittades i de olagliga näten vägde cirka tolv kilo och är en värdefull avelsfisk för Norrbottens fiskebestånd, enligt länsstyrelsen. Foto: Länsstyrelsen i Norrbotten

Stort beslag av olagliga laxnät i Kalix skärgård

Publicerad

Under onsdagen beslagtog länsstyrelsen ett stort antal olagliga nät i Kalix skärgård som var avsedda för stora fiskar. I nätet satt bland annat två laxar upp till tolv kilo i storlek.

Just nu är det högsäsong för fisketillsynen längs Norrbottenskusten. Under onsdagen beslagtog länsstyrelsen nät på sex olika platser. Totala nätlängden gick upp till 1,5 kilometer. En stor andel av näten var extra långa och djupa, försedda med stora maskor avsedda för laxfångst.

Stora maskor i nätet

— Detta är utan tvekan ett riktat fiske efter lax och storvuxen havsöring. Näten var mellan fyra och fem meter djupa med stora maskor och det enskilt längsta nätet var närmare 300 meter långt och så ser inga siknät ut, säger Dan Blomkvist, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

De nät som vanligtvis beslagtas är anpassade för fiske efter sik men utlagda på sådant sätt att även mindre havsöringar fångas. Men så var alltså inte fallet den här gången.

Nätfångad fisk skadas svårt

Enligt länsstyrelsen innehåll näten inga sikar, däremot två stora laxar. Laxarna lösgjordes och sattes åter ut i vattnet. Men de kommer få det svårt att överleva.

— Fisk som fångas på nät skadas ofta svårt och är därför sällan möjliga att återutsätta. De här storvuxna och tidigt vandrande laxarna är viktiga avelsfiskar för laxbestånden men det är tyvärr inte troligt att dessa individer kommer att överleva fram till leken trots att dom blev återutsatta, säger Blomkvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.