Det är torsdag och gitarrkurs för de asylsökande som har lust. Markus Forsberg och hans bror driver en gitarrkurs ideellt via ABF. Men det var inte Marcus idé från början utan Ammar Khalafs från Syrien.
– Jag älskar musik och att spela gitarr. Det är väldigt vackert och trevligt, säger han.
Men gitarrkursen är inte det enda på schemat. Utan det går även att studera svenska fyra dagar i veckan. Trots att asylsökande inte har rätt till studier i svenska genom SFI – innan man fått ett uppehållstillstånd. Men den pensionerade lärarinnan Margareta Mäki tvekade inte att ställa upp när Röda Korset frågade om hon ville jobba ideellt.
– En kille sa till mig ”jag har varit här i fem veckor och har ingen vän”. Då tänkte jag så här ”om fem månader och ingen vän. Kanske fem år och ingen vän”. Det gör att jag tänker att jag måste ställa upp, säger Margareta Mäki.
Micheal Abdalla kommer från Syrien och har tidigare arbetat som läkare. Han gillar svenskakurserna och trycker på hur viktigt det är att få lära sig det svenska språket.
– Om vi ska leva här måste vi lära oss språket först. Först därefter kan vi göra vad vi vill, säger han.
I dag bor runt 90 asylsökande i Pajala. Men 260 personer till är förväntade i början av 2015. Margareta och Markus är bara två av flera som valt att engagera sig i ankomsten av de nyanlända flyktingarna. I Clifftons gamla kontor pågår en privat klädinsamling. Röda Korset, som ligger bakom många initiativ, planerar också att starta en hantverkskurs och butiken har fått ett uppsving och blivit en ny samlingspunkt för många.
– Jag tänker utifrån det tornedalska perspektivet då andra världskriget härjade. Då tog vi emot stora mängder av finska krigsflyktingar och det är lite det arvet som vi ska bära vidare på. Den tornedalska humaniteten. Vi ska ställa upp när människor behöver, säger gitarrläraren Markus Forsberg.