Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om det stora intresset för industrisatsningarna i norr – men även om utmaningarna – i klippet. Foto: SVT

Stort intresse för industrisatsningarna i norr: ”Explosion”

Uppdaterad
Publicerad

Att locka 25 000 människor till industrisatsningarna i norra Sverige är inte den stora utmaningen – utan det är snarare andra problem som kan stå i vägen. Det menar Chana Svensson som arbetar med rekryteringen.

Uppemot 100 000 nya invånare sägs behövas i norra Sverige för att kunna möta behoven som de nya industrisatsningarna skapar. Bara inom själva industrin behövs cirka 25 000 nya anställda inom de fem närmsta åren.

– Det senaste året har vi sett en explosion av intresse från människor från hela världen som vill komma hit, säger Chana Svensson, vd på jobbsajten MindDig som arbetar med att locka arbetskraft till norra Sverige.

”Intresset är stort”

Det senaste året har stålbolaget H2 Green Steel anställt personer från hela världen med specialkompetens inför byggandet av stålverket i Boden. Innan 2025 ska bolaget anställa ytterligare 1 300 personer, något som kommer att påbörjas nästa år.

– Intresset är stort, men det är svårt att kvantifiera det. Vi har inga tjänster ute men väldigt många hör av sig med frågor, säger presschefen Karin Hallstan.

Finns inte bostäder

Ett av de stora problemen är att det inte finns bostäder för alla tusentals nya invånare i norr som väntas. I Boden planeras det nu för 3 000 nya bostäder, enligt kommunen.

– Man kan inte be folk flytta hit om det inte finns bra förutsättningar. Det är många funktioner som ska samspela, säger Hallstan.

Hör mer om utmaningarna för att fler ska flytta till norra Sverige i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.