Poledance växer i Norrbotten – Ida Söderlund har startat förening

Uppdaterad
Publicerad

I dagsläget finns det ingen poledanceträning i Norrbotten – men intresset är stort. När Ida Söderlund skickade ut en undersökning fick hon in hela 220 anmälningar.

– Nu fattas det bara en lokal, säger den akrobatiska Luleåbon.

Ida Söderlund började träna poledance för tio år sedan i Stockholm och har varit helt fast sedan dess. Idag tränar hon i en lokal som hon hyr timvis av Luleå kommun. Där behöver stången sättas upp och ner vid varje pass, och för att hålla i en klass på tio personer skulle det gå åt tre timmar till att bara montera stänger.

– Det är jättemånga som har hört av sig så det finns ju ett behov, säger hon.

Saknar lokal som uppfyller behoven

Ida har startat en förening men än kan hon inte öppna upp för gruppträning. Hon har ställt frågan om dansstängerna kan sättas upp permanent i kommunens lokaler. Svaret blev nej och just nu letar hon febrilt för hitta en plats som håller måtten för att träna poledance.

– Det krävs både lagom takhöjd och fast underlag. Men jag vill starta poledanceträningen för att kunna dela det här intresset med andra och driva det framåt i Norrbotten, säger Ida Söderlund.

Det här är poledance

Poledance är en träningsform som kombinerar akrobatik och dans där man använder en stång som hjälpmedel. Träningen kan utövas på många olika nivåer och utövaren kan successivt bygga upp den styrka, smidighet, uthållighet och balans som krävs. På 90-talet började det som anses vara modern poledance att läras ut till allmänheten i fitnessammanhang och idag organiseras tävlingar i grenen runt om i världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.