Strandade renar i Luleå skärgård skapar problem för älgjägare

Publicerad

Strandade renar på öarna i Luleå skärgård stör älghundar och gör att älgjakten tar längre tid.

– Finns det fem, tio renar så väljer älgarna bort en sån ö, säger jägaren Lars Brindt.

Med hjälp av sjökortet i mobilen navigerar Henrik Andersson mellan grunden runt öarna i Luleå norra skärgård. Området är vinterbetesland för Gällivare skogssameby. Nu är det mitt i sommaren och Henrik Andersson är här för att leta renar som han har fått höra ska finnas kvar här ute.

Samebyn får enligt rennäringslagen inte ha renar här från den sista april och första oktober.  

 – Om det bara är någon strövren brukar det vara lugnt. Men nu har det som blivit någon prestigegrej att det inte ska finnas kvar någon enda ren, säger Henrik Andersson till  Sameradion & SVT Sápmi.

Stora problem för älgjakten

Markägaren Lars Brindt är med i ett av de två jaktlagen som har uppmärksammat strövrenar på öarna, han säger att de ställer till med stora problem för älgjakten som bedrivs i september.   

  – Det går inte att bedriva jakt utan att springa på renarna, man kommer i kontakt med dom hela jakten, sen har vi märkt att finns det fem, tio renar så väljer älgarna bort en sån ö.

Älghundarna påverkas

Han berättar att älghundarna blir påverkade och kan istället för att spåra en älg, spåra en ren och bli uttröttade av det. Konsekvensen blir att älgjakten tar längre tid när det finns renar på öarna.   

– Beroende på hur mycket tilldelning vi hade, var det en till två dagar vi var ute och då hade vi skjutit klart. Allting fix färdigt. Nu kan vi åka ut fem, tio gånger och vi skjuter inte ens fullt på licens.

Samebyn vill inte heller ha renar på öarna

Enligt länsstyrelsens statistik så skjuts det inte färre älgar i skärgården i jämförelse med andra områden i Norrbotten. 

Från fören i båten spanar Henrik Anderssons son med kikaren efter renar, det är störst möjlighet att se dem på sandstränderna, de söker sig till stränderna för att komma undan insekter och få svalka.

På en av sandstränderna hittar de spår efter två renar och de får också under den vecka de är ute höra om ännu en ren på en annan ö.

Liksom älgjägarna vill inte heller samebyn ha renar kvar på öarna, de behöver vara uppe för att märkas och kunna slaktas.  

– Vi vill inte ha strövrenar här, det här är fruktansvärt kostsamt att det lämnas renar, om jag ska vara här en vecka eller två och inte kan göra något annat. De renarnas värde har farit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.