Hovrätten frikänner Kaj Linna från Kalamarksmordet. Foto: TT

Kaj Linna frias efter 13 år i fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Livstidsdömde Kaj Linna frikändes i dag helt från rånmordet i Kalamark 2004 som han tidigare dömts och suttit närmare 13 år i fängelse för.

Det är en var en enig hovrätt som i dag friade Kaj Linna. Hovrätten konstaterar att det saknas bevis som direkt binder Linna till rånmordet och den grova misshandeln som han tidigare fällts för. Stor vikt lades vi huvudvittnets berättelse i den ursprungliga domen.

– Det avgörande beviset är det så kallade huvudvittnet som ändrat sig. Vi har kommit fram till att det finns så många oklarheter så att vi inte kan grunda en fällande dom på det, säger Margaretha Bergström, domare vid hovrätten i Umeå.

Kalamarksmordet

Viktiga lärdomar

Vilka är de viktigaste lärdomarna för rättsväsendet?

– Jag tror de viktigaste lärdomarna av ett sådant här fall är att man hela tiden i sin bevisföring måste vara försiktig. Och man måste föreställa sig att det kan vara på ett annat sätt, säger domaren Margareta Bergström.

Inga tekniska bevis

Både i tingsrätten och hovrätten har Kaj Linna tidigare dömts mot sitt nekande och utan teknisk bevisning, för mordet och den grova misshandel i byn Kalamark i Piteå kommun våren 2004. Två bröder,  59 och 57 år gamla, överfölls på sin gård och den äldre av männen mördades i ladugården och den yngre skadades svårt.

Den yngre brodern hittades två dagar senare av hemtjänsten. Han berättade i polisförhör att han överfallits av en maskerad man och att han kände igen rånmördarens röst. Polisen avfärdade uppgifterna eftersom den utpekade mannen hade albi.

Släpptes fri

Högsta domstolen beviljade i slutet av förra året Linna resning, efter att två gånger ha avslagit hans resningsansökningar. I maj hölls en ny rättegång i hovrätten.

Efter avslutade rättegångsförhandlingar släpptes Linna fri och rättsexperter tolkade det som ett tecken på att hovrättens dom två veckor senare skulle frikänna honom. Och så blev det också. Åklagarens försök under rättegången i hovrätten att få Linna fälld misslyckades. 

Huvudvittnet

Kaj Linna fälldes på vittnesmål från en person som i media kallats för huvudvittnet Nils som hävdade att han känt till att Linna hade planer på en ”stöt” mot bröderna. Nils vittnade att han försökt övertala Linna att avstå genom att tillsammans med Kaj Linna åka till Kalamark en kort tid innan mordet begicks. Enligt Kaj Linna hade den så kallade avvärjningsresan aldrig ägt rum och han sa sig heller aldrig ha pratat om några brottsplaner med Nils.

Skadestånd

Pensionerade professorn i kriminologi Leif GW Persson tror att Kaj Linna kan få ett rekordhögt skadestånd. Persson sa tidigare till Expressen att skadeståndet kommer att ligga på mellan 15-20 miljoner kronor.

Hur det blir med det får framtiden utvisa. Idag är Kaj Linna frikänd och det svenska rättsväsendet har det tvivelaktiga nöjet att räkna in ytterligare ett fall där en person dömts för mord hen inte begått.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalamarksmordet

Mer i ämnet