Pajalaprästen Læstadius löser mord när Mikael Niemis ”Koka björn” blir tv-serie

Uppdaterad
Publicerad

Mikael Niemis bok ”Koka björn” som släpptes 2017 blir tv-serie. Den kommer att sändas på Disney+ och blir streamingjättens första skandinaviska satsning.

– De vill skapa en plattform som vuxna också kan titta på. Jag är väldigt glad över att just ”Koka björn” blir deras första satsning, säger Pajalabördige Mikael Niemi.

”Koka björn” är boken som är inspirerad av Lars Levi Læstadius. Just den faktorn tror Mikael Niemi var avgörande för att serien skulle skapas.

– Det är en legend som intresserar många som vi norrbottningar ska vara stolta över. Jag menar årtusendets norrbottning blev han utsedd till, säger författaren.

Vill se andlighet rakt genom rutan

Det är streamingjätten Disney+ som sänder serien och produktionsbolaget Anagram som producerar de sex avsnitten.

– De har givit mig ett riktigt gott intryck. Jag hoppas att de ska få fram andligheten som finns i boken även in i tv-rutan, säger Niemi.

Hör mer om när Mikael Niemi beskriver sin uppfattning om Lars Levi Læstadius och vem han var i klippet nedan.

Fakta: Laestadianismen

* Laestadianismen är en luthersk väckelserörelse, döpt efter Lars Levi Laestadius (1800-1861), präst i Norrbotten.

* Laestadius botpredikningar gav upphov till en väckelse som spred sig snabbt över Nordkalotten.

* Rörelsen har karaktäristiska enkelt hållna gudstjänster ofta med inslag av starka känsloyttringar och extas.

* Rörelsen har splittrats i flera grenar varav gammallaestadianerna är den största, även om laestadianismen finns inom Svenska kyrkan och Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.