Förhandlingarna om ett så kallat inkasseringsavtal med Elektriska Installatörs Organisationen (EIO) har strandat, skriver Svenska Elektrikerförbundet SEF i ett pressmeddelande. Förbundet varslar därför om stridsåtgärder från och med den 1 april.
”Inkasseringsavtalet är en grundbult. Ett inkasseringsavtal är ett avtal om att arbetsgivaren sköter inbetalningen av fackavgifter och ackordskontrollavgifter”, skriver förbundet.
Stridsåtgärderna är bland annat riktade mot pappersindustrin, Facebook och Grand Hotell i Stockholm.
”Får vara nog”
Fackets samtliga varsel berör omkring 2 000 anställda, enligt Elektrikerförbundets förhandlingschef Ronny Wenngren. För facket handlar det om att försvara ställningarna.
-Arbetsgivarna vill bara försvåra för facket att få medlemmar. Och nu får det vara nog, säger Ronny Wenngren.
Om arbetsgivarna slutar att sköta betalningen av fackföreningsavgiften kommer färre att gå med i facket, enligt honom.
-Det syftar bara till att sänka den fackliga organisationsgraden, säger Wenngren.
Vad gäller ackordskontrollavgiften så kommer ett slopande av den att ge de oorganiserade högre löner än vad de fackliga får. Avgiften ska täcka kontrollarbete som facket genomför för att säkra rätt utbetalade löner. Om bara de fackligt anslutna ska betala den blir det orättvist, resonerar Wenngren.
Skogsindustrin drabbas
Strejkvarslet som elektrikerna nu lägger är väldigt omfattande. Flera stora elbolag plockas ut i total strejk och hela skogsindustrin kommer att drabbas om strejken blir ett faktum.
Elektrikerfacket drar till med storsläggan i en konflikt som påminner väldigt mycket om den som byggfacket hade för några år sedan och som handlar om granskningsavgifter. Den förlorade Byggnads. Även Elektrikerförbundet förlorade i höstas i Arbetsdomstolen i målet om kontrollavgifter, en avgift som facket vill att arbetsgivarna ska dra på arbetstagarnas löner.
-Arbetsgivarna kan inte betala för facklig verksamhet, säger Åsa Kjellberg Kahn, förhandlingschef för arbetsgivarorganisationen (EIO).
Det som facket vill göra är att behålla avgiften, men ändra systemet för hur den tas ut. Men de oorganiserade skulle drabbas ändå, enligt Åsa Kjellberg Kahn.
-Min uppfattning är att även det här strider mot Europakonventionen.
I dag gör arbetsgivarna avdrag på lönen både för fackavgiften och för den så kallade ackordskontrollavgiften – pengar som sedan slussas vidare till facket. Det vill arbetsgivarna alltså ha bort.