Slöjdläraren Lisbeth Kielatis med sin elev Saara Hermansson Foto: Maria Dahlgren/SVT Sápmi

Stress inför Jokkmokks marknad

Uppdaterad
Publicerad

Marknadsutställningen på Samernas Utbildningscentrum är en tradition som ingår i slöjdlinjens andra år. Med mindre än tre veckor till marknaden börjar stressen lysa igenom.

Flitens lampa lyser i slöjdsalarna på Samernas Utbildningscentrum. Eleverna slöjdar hela dagarna och kvällarna för att hinna klart med sina alster till den årliga slöjdutställningen i aulan på Samernas Utbildningscentrum.

– Just nu är läget lite lätt ostabilt men det går bra. Jag har mycket pepp från alla kompisar så jag kommer framåt i alla fall, säger Saara Hermansson, som syr på ett bälte till en manskolt, när Sameradion & SVT Sápmi är på besök

Årskursen som ställer ut

Enligt kursplanen för slöjdlinjen ska eleverna i årskurs två ställa ut sina alster på den gemensamma utställningen. I år är det 14 elever som ställer ut. Nytt i förhållande till förra året är att till en av utställningsalstrena ska eleven göra ett skriftligt arbete om bakgrund, användningsområde och dess historia. 

– Ja, det är lite stressigt just nu men det är ganska roligt att ta reda på varför det ser ut som det gör, lite om historien och så får man veta hur man tänkte förr i tiden när man slöjdade, säger Pia-Maria Labba till Sameradion  SVT Sápmi.

Saara längtar

Även om det just nu är bråttom och kort om tid så vet Saara Hermansson att när hennes slöjd hänger på utställningen, så är hon nöjd över att ha klarat av att sy allting.

– Oh, vad jag längtar! När man kan slappna av lite grann och se sina färdiga produkter och bara njuta av stunden och jag vet att det kommer bli många glädjetårar när det väl är färdigt, skrattar Saara Hermansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.