Försvarsmakten övar på att skydda Luleå airport Foto: Elisabeth Lång

Stridsfordon på gatorna

Uppdaterad
Publicerad

Idag kommer stridsfordon och andra militära fordon att rulla på gatorna i centrala Luleå.

Målet är flygplatsen i Luleå, som är en av de strategiskt viktiga platser som ska skyddas och bevakas vid en höjd beredskap.

Bakgrunden till dagens övning är det försämrade säkerhetsläget i vår omvärld. Med anledning av det har Försvarsmakten fått mer pengar för att öva. Försvarsmakten ska vara beredd att försvara Sveriges gränser och att skydda sina medborgare. För att kunna lösa den uppgiften måste vi ständigt utveckla oss och öva våra förmågor.

Ska öva beredskapen

För att öva beredskapen vid förbandet har dagens övning planerats i en snäv krets och inte varit känd för de övade enheterna innan larmet gick under morgonen.

Under övningen idag deltar enheter från den 191:a mekaniserade bataljonen och från Norrbottensbataljonen ur Hemvärnet. Samtliga från Norrbottens regemente, I 19.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.