Studenter bildade eget jaktlag

Publicerad

Studenter vid Luleå Tekniska Universitet var tvungna att bilda ett eget jaktlag för att få komma ut och jaga. I dag är de kanske Norrbottens yngsta lag.

Det är sen eftermiddag och ett tiotal studenter, många nyblivna jägare, håller på att resa upp ett jakttorn. Ett jakttorn som de själva har byggt upp med brädor som ett företag har skänkt laget. Luleå Tekniska Universitets studentjaktlag bildades för två år sedan och jagar både småvilt och älg.

I dag har de ett femtiotal medlemmar, varav 20-25 stycken räknas som aktiva jägare. Studentjaktlagets grundare heter Gustav Svensson. När han flyttade upp till Luleå för studier insåg han att det skulle bli svårt att få tillgång till jakt.

Nätverk och pengar

– För de flesta som kommer hit och studerar kommer från olika delar av Sverige. Då har man inget nätverk och känner ingen som jagar här uppe, så det är extra svårt som student att få tag på jaktmarker, säger Gustav Svensson.

– Hade du haft möjlighet att jaga om du inte hade startat ett jaktlag?

– Möjligheter finns. Men det är betydligt mycket svårare.

– Här uppe hade det blivit svårt. Kanske hade jag kunnat jaga med Jägarförbundets utbildningsjakter. Det är en pengafråga, säger Martin Lundström.

Roligare stämning

Det blir även låga kostnader för jägarna då de får hyra jaktmarkerna gratis eller för en liten summa pengar. Nästan alla medlemmar är mellan 20 till 30 år. Vilket skapar en annan stämning jämfört med andra jaktlag, menar studenterna.

– Eftersom att jag är uppvuxen i Norrland så har jag hört hur det brukar vara när folk vill komma in i andra jaktlag. Därför är det en fördel att vara i det här laget, då det är mer öppet och mer välkommet, säger Andres Montoya, jägare.

– Ser du några nackdelar med att ni är unga?

– Det enda vore väl erfarenheten, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Älgjakten 2015

Mer i ämnet