Ellinor Emilsson kommer från Mölndal utanför Göteborg men väljer att stanna i Luleå under julen. Foto: Randi Gitz/SVT

Hör studenterna som stannar på universitetsområdet över jul

Uppdaterad
Publicerad

Det blir en annorlunda jul för många detta år. I Luleå stannar många studenter kvar på campus i stället för att åka hem till familjen.

Ellinor Emilsson kommer från Mölndal utanför Göteborg och ska fira jul utan familjen för första gången. En bilresa 125 mil Luleå-Göteborg lockar inte.

– Det känns inte så bra att åka tåg, inte så bra att åka flyg och det är väldigt långt att köra ned till Göteborg härifrån. Men det är klart att det kommer att kännas annorlunda, säger Ellinor Emilsson.

Lindrar ensamheten med uteaktiviteter

Hon verkar dela sitt resonemang med många andra studenter. Studentkårerna har startat en Facebookgrupp för personer som ska stanna kvar i jul och den fick snabbt ett hundratal medlemmar.

I gruppen kan man hitta någon att göra coronasäkra utomhusaktiviteter med. Det kan vara att gå på promenad åker på utflykt, grilla eller rasta hundar i sällskap av andra.

Frågande kårordförande

– Det är många som varit oroliga för dels att om man stannar kvar, vad ska man göra då? Eller om man åker hem, vad händer då om någon blir smittad? Eller vad kommer hända när man kommer tillbaka?, frågar sig Maria Harila, ordförande för sociala enheten vid Teknologkåren.

Att fira jul ensam känns kanske känns lite mindre ensamt just i år. När man inte är lika ensam om att vara ensam? Hör studenternas resonemang om ensamhet vid jul i videon ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.