Studentflaken kommer att lysa med sin frånvaro på Sveriges gator under 2020 Foto: Anders Wiklund/TT

Studentflak förbjuds

Uppdaterad
Publicerad

Transportstyrelsen har upphävt bestämmelserna om undantag från trafikförordningen i samband med skolavslutning, karnevalståg eller liknande. Det betyder att firandet på studentflak stoppas i år.

De nya föreskrifterna gäller från och med fredagen och fram till den 31 december och det är folkhälsomyndigheten som agerat för att det inte ska uppstå en större ökning av coronapatienter några veckor efter skolavslutningen.

Så i praktiken blir det ett stopp för det traditionella firandet på lastbilsflak och de som bryter mot den nya förordningen kan drabbas av ordningbot eller böter.

Risk för smittspridning

Kristoffer Elo, utredare vid transportstyrelsen, är en av de som arbetat fram de nya föreskrifterna som inte längre gör undantag i samband med skolavslutningar, karnevalståg eller motsvarande.

– Om man tänker lastbil så är de inte gjorda för att ha folk på flaket, det har vi tidigare gjort undantag för, men nu är det den nya föreskriften som gäller och bryter man mot den så kan polisen utfärda en ordningsbot på plats eller så blir det en rättegång och sannolikt bötesstraff.

Han betonar att transportstyrelsen gått på folkhälsomyndighetens linje när det gäller studentflaken.

-  Våra gamla föreskrifter var inte förenliga med folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd vid allmänna sammankomster som har att göra med smittspridning av covid-19. Därför fattade vi i det här beslutet, säger Kristofer Elo.

”Var nog nödvändigt”

Patrik Hellberg, lokalpolisområdeschef i Luleå och Boden,  tycker att beslutet var väntat med tanke på coronasituationen.

– Jag förstår studentperspektivet, att det är tråkigt att man inte kan genomföra ett normalt firande, men ur ett smittspridningsperspektiv var det här nog nödvändigt. Det är det vi förhåller oss till och ska upprätthålla.

Tror du att det kommer att dyka upp studentflak i alla fall?

– Nej, det befarar jag inte. Den chaufför som väljer att köra ändå gör sig skyldig till ett brott och jag tror inte att de kommer att utsätta sig för det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.