Suptallen i Vittangi räddad

Publicerad

Den lutande suptallen på rastplatsen vid Vittangi ser ut att vara räddad från att falla omkull.

I flera år har Vittangi byasamfällighet kämpat för att byns stolthet den fridlysta suptallen ska stagas upp så att den inte faller omkull, för den har börjat tippa mer och mer med åren. Kampen har gett resultat, nu upprustas rastplatsen där den lutande suptallen står.

– Vi är jätteglada för detta, för vi såg på den med oro när tallen lutade mer och mer. Varje gång jag skulle åka förbi tänkte jag undrar om den står kvar, säger Ivan Björkhed ordförande i Vittangi byasamfällighet.

Suptallen är skyddad i dag som naturminnesmärke och har varit fridlyst sedan 1932. Platsen har en lång historia, det har varit en rastplats för resande sen förra sekelskiftet. Dåtidens fordon häst och vagn stannade då med resande vid tallen för att få något stärkande i sig, där av namnet suptallen. Idag är det väl mest kaffe som slinker ner vid rasten från bilkörningen.

– Tallen är ett minnesmärke från före vägarnas tid. Det var hästfordon som passerade suptallen på den tiden. Det är många år sedan, så vi vill behålla suptallen för eftervärlden så länge som möjligt, säger Ivan Björkhed.

Trafikverket bygger om rastplatsen, den fridlysta suptallen kommer att inhägnas och belysas upp så att den blir ett väl synligt riktmärke för dagens trafikanter.  Ivan Björked hoppas att tallen nu kan stå kvar upprätt i hundra år till och fortsätta vara Vittangis turistmagnet

– Den är ju känd överallt, pratar man om suptallen i södra Sverige så är det många som vet vad man pratar om. Därför tror jag att det är ett stort turistiskt värde på den, säger Ivan Björkhed ordförande i Vittangi byasamfällighet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.