Exklusiv surströmming är efterlängtad i Kallax

Publicerad

Den tredje torsdagen i augusti varje år är en traditionell dag för många – men det är en tradition som det råder delade meningar om, åtminstone vad det gäller smak och lukt.

I Kallax ser man fram emot premiärkvällen på torsdag.

– Det är en väldigt speciell dag för mig och för föreningen det är årets höjdare, det är som julafton för oss i Kallax för då är det surströmmingspremiär, säger Ulf Lindgren.

Bara det finaste är gott nog för entusiasterna.

– Vi brukar årgång 27 av Grand Kallax orginalsurströmming. Den har legat och mognat i trätunnor sen åtta veckor tillbaka, säger Ulf Lindgren.

Inte för alla

Ända sedan 1939 har tillverkningen av surströmming pågått i Kallax, men sedan 27 år tillbaka så är det bygdegårdsföreningen som tillverkar sin egen surströming.

Det görs 1000 numrerade burkar per år görs, och det är inte vem som helst som kommer över ett numrerat exemplar. Man måste vara Kallaxbo, eller vara med i bygdegårdsföreningen, för att ha chans på en burk.

För bygdegårdsföreningen är surströmming inte bara, mat utan också kultur, upplevelse och tradition.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer