Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du sven Tornberg (C), kommunalråd i Haparanda stad, om det ”förvånsvärt” låga valdeltagandet om driften av äldreboendet. Foto: Linus Nilsson/SVT

Svalt intresse för folkomröstning i Haparanda: ”Förvånansvärt lågt”

Uppdaterad
Publicerad

Preliminärt resultat från söndagens folkomröstningen i Haparanda är nu klart. Endast 28 procent av invånarna röstade om det nya äldreboendet ska drivas kommunalt eller privat – och det är oklart om folkomröstningen kommer ha någon inverkan när politikerna väl ska fatta ett beslut.

Frågeställningen var om det nya äldreboendet Hemstranden ska drivas på entreprenad. Alternativ ”Ja” fick 395 röster (18,59 procent) och alternativ ”Nej” fick 1 673 röster (78.73 procent).

Av de 7 653 röstberättigade i kommunen deltog 2 125 (28 procent) i folkomröstningen.

– Folkomröstningar brukar ha ett lågt valdeltagande, men det här var lägre än vad jag hade förväntat mig, säger kommunalrådet Sven Tornberg (C).

Resultatet ska sättas i den ”kommunala kakburken”

Det slutliga resultatet kommer presenteras den 18 maj. Sen kommer ärendet komma upp till politikerna i fullmäktige i juni. Om folkomröstningen kommer ha någon påverkan i ett framtida beslut är oklart.

– Vi får sätta resultatet i den kommunala kakburken, skaka kom och se vad som ramlar ut, säger Sven Tornberg.

Hör mer i klippet.

Lokalbrevet Norrbotten – prenumerera på Lokalbrevet Norrbotten här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.