Foto: Kalix folkhögskola

Svalt intresse för journalistutbildningen

Uppdaterad
Publicerad

Bara fem personer sökte till journalistlinjen på Kalix folkhögskola i år. Lotta Löthberg, kursansvarig: ”Journalistyrket har mist sin glans”.

Många av landets främsta journalister började sin bana på Kalix folkhögskolas anrika journalistutbildning. Liza Marklund, Hanna Hellquist, Artur Ringart, Olle Palmlöf och Erik Haag är några exempel på tidigare elever, men på senare år har söktrycket minskat dramatiskt och i år sökte endast fem personer till utbildningen. Lotta Löthberg som är kursansvarig för journalistlinjen tror att det finns flera skäl till elevtappet.

– Den oroliga arbetsmarknaden har nog trängt in i allas medvetande. Unga människor blir säkert avrådda att söka till journalistutbildningar. Samtidigt måste jag säga att signalerna har varit väldigt överdrivna ibland. Det låter som att det inte finns något behov av journalister längre, och så illa är det ju faktiskt inte, säger Lotta Löthberg och fortsätter;

– Jag tror att journalistyrket har mist sin glans. Det är inte samma status att vara journalist idag som det var för 10-15 år sedan.

”Fruktansvärt sorgligt”

Så sent som 2013 gjordes hela journalistutbildningen om för att hänga med utvecklingen i branschen. Större fokus lades på webb och rörlig bild.

– Självklart känns det fruktansvärt sorgligt att det inte räckte till. Vi anpassade oss efter de krav branschen ställer och vi tycker att vi har ett bra koncept. Flera elever har kommit ut i arbete redan under utbildningen, säger Löthberg som trots nederlaget vägrar att ge upp;

– Vi har en idé som ännu är i sin linda som går ut på att samordna journalistutbildningen med vår film- och tv-linje. Vi har märkt att rörlig bild är jättepopulärt just nu. Om vi får till en bra utbildning kommer vi att testa det, men funkar inte det heller måste vi ju lägga ner. Det vore oerhört tråkigt. Folkhögskolorna har tillfört branschen en journalistgrupp som inte kommer från den akademiska världen. Det har varit vår viktigaste uppgift att få in en större mångfald i journalistkåren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.