Svanungarna i Haparanda har nu räddats till Torne älv. Foto: Tuomo Sankala

Svanungarna i Haparanda räddade – tills vidare

Uppdaterad
Publicerad

Svanungarna i Haparanda som övergivits av sina föräldrar och hållit till i en vattenpöl intill E4:an nära gränsen till Torneå har nu flyttats. Igår kunde man med hjälp av brandkåren och en stor grupp frivilliga hjälpa svanarna att ta sig till Torne älv. Och allt gick bra.

– Vi drog ett rep med plastpåsar över vattenpölen där svanungarna var. Det gjorde att ungarna flyttade sig och plötsligt flög de och landade på älven, berättar Tuomo Sankala som engagerat sig i fåglarnas öde.

Osäkert

Han riktar ett mycket stort tack till brandkåren och den stora grupp av frivilliga som hjälpte till när svanungarna flyttades. Han vill också rikta ett särskilt tack till djurrättsförespråkaren Lili Päivärinta.

Trots den lyckade räddningsaktionen är det osäkert om svanungarna kommer att klara sig. Det hänger på om de kan ansluta till en grupp vuxna svanar.

-Vintern kommer snart och vi vet inte hur det slutar. Vi har gett dom en chans i alla fall. Och jag hoppas verkligen att de hittar en grupp vuxna som de kan följa efter, säger Tuomo Sankala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.