Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ger smittskyddsläkaren råd till den som smittats av könssjukdomen. Foto: Beate Oma Dahle/NTB/SVT

Svårbehandlad gonorré ökar i Norrbotten: ”Rinner och såsar”

Publicerad

Antalet fall av gonorré har ökat i Sverige och Norrbotten är inget undantag. Sjukdomen har dessutom blivit mer resistent svårbehandlad.

– Hälften av stammarna i Norrbotten går inte längre att behandla med tabletter, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare.

Under 1990-talet var antalet fall av gonorré på rekordlåga nivåer och den sexuellt överförda sjukdomen var sällsynt i Sverige med endast ett par hundra fall per år.

Men under de senaste åren har trenden gått åt motsatt håll. Redan i september i år noterades fler fall än föregående år.

– Ökningen har framför allt varit bland män som har sex med män, men den gruppen är liten i Norrbotten. Det är rätt mycket bland dem i medelåldern, säger Anders Nystedt.

Mer resistent än tidigare

Det som smittskyddsläkaren framhåller som det mest oroande är dock inte antalet fall i sig, utan snarare att sjukdomen blir alltmer svårbehandlad.

– Problematiken jag ser med gonorré är en smygande resistens, säger Anders Nystedt som i klippet berättar hur det förändrar behandlingen.

”En smygande pandemi”

Antibiotikaresistens är också något Nystedt vill lyfta som problematiskt överlag och inte enbart kopplat till gonorré.

– Antibiotikaresistens är en smygande pandemi som går så långsamt så att den knappt märks och därför får den inte den uppmärksamhet som den borde få av politiker, sjukvård och media.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.