Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Inlandsbanans vd Otto Nilsson förklarar varför det är svårt att sänka hastigheten för att undvika renpåkörningar. Foto: SVT

Inlandsbanan: Svårt att sänka hastigheten för att undvika renpåkörningar

Publicerad

Ett 60-tal renar blev dödade av ett tåg under helgen. Udtja Sameby menar att det är en plats där renar ofta dödas – men Inlandsbanans vd meddelar dock att en permanent sänkning av hastigheten vid olycksplatsen inte är aktuell.

Renarna dödades av Inlandsbanans tåg i trakterna av Kåbdalis i Jokkmokks kommun är olyckor som är svåra att undvika. Det menar man från Inlandsbanans sida.

– Det man kan göra är att ha så kallade renvarningar där samebyarna ringer in till vår beredskap när det finns renar i ett område. Då går man ut med en varning så att lokföraren är extra uppmärksam, säger vd Otto Nilsson.

Inte beredd att sänka hastigheten

Inlandsbanan kommer att ersätta samebyn enligt en överenskommen fastställd taxa. Men bolaget är inte beredd att sänka hastigheten under en längre tid även om platsen där renarna blev påkörda är en plats där det tidigare hänt liknande olyckor.

I videon förklarar Inlandsbanans vd Otto Nilsson varför man inte kan göra det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer