Foto: Livsmedelsverket

Svårt utmärglad ko skickades till slakt

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan inkom en svårt utmärglad ko till Norrbottensgården slakteri i Luleå. Kon var så illa där an att veterinären rapporterade Länsstyrelsen i Norrbotten. Nu pågår en utredning av leverantören.

Kon var ordentligt utmärglad med skelettstruturer tydligt framträdande och matt päls. ”Kon stod med krökt rygg. Höftben och bärbensknöl och de tre bakre revbenen är tydligt framträdande. Våmmen är tom vilket indikerar att kon inte ätit ordenligt”, skriver veterinären i sin rapport.

Enligt Ingemar Hansson, VD på Norrbottengårdens slakteri, är det ingen vanlig syn att djuren kommer in i ett sådant skick.

– Naturligtvis är det extremt ovanligt att det händer. Vi vill ju aldrig att djuren ska fara illa. Generellt sett har vi väldigt duktiga bönder som leverantörer, säger han.

Utreder händelsen

När djuren anländer till slakteri görs alltid en levandedjursbesiktning av en veterinär. I detta fallet konstaterade veterinären att kon var mager och skrev därför en rapport till Länsstyrelsen i Norrbotten som nu utreder händelsen.

– Vi har varit ute på gården och gjort en kontroll. Det var bara ett djur som skickats till slakt och vi har inte sett några andra djur, säger Peter Johansson, djurskyddshandläggare på Länsstyrelsen i Norrbotten.

Ställa krav

Vad kan det leda till?

– Vi har möjlighet att ställa krav på åtgärder. Vi får information som vi följer upp på ett eller annat sätt. Vi jobbar med ärendet men vad som kommer hända med producenten vet vi inte än, säger han.

Om slakteriet kommer att fortsätta anlita leverantören i framtiden är ännu oklart.

– Vi avvaktar och ser vad Länsstyrelsen kommer fram till. Sedan kommer vi också åka ut till leverantören och se men först ser vi vad Länsstyrelsen bestämmer, säger Ingemar Hansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.