Böter, indraget körkort och rättegång – det blev utfallet för svarttaxiförare i Luleå. Foto: Erik Nylander/TT

Svarttaxiförare i Luleå åkte fast – så blev straffen

Uppdaterad
Publicerad

Merparten av de taxichaufförer i Luleå som varit misstänkt för att ha kört svarttaxi har erkänt och fått dagsböter som straff – men två fall ska upp i rätten.

I ett försök att uppmärksamma problemet åkte taxichaufförer i Luleå svarttaxi på fritiden och dokumentera händelseförloppet. Materialet lämnades sedan till polisen.

Tio av de misstänkta har erkänt olaga respektive otillåten taxitrafik. Dessa har fått 90 dagsböter vardera och de som misstänkts för olaga taxitrafik har även fått indraget körkort i fyra månader.

Två fall ska upp i rätten

Den rättsliga processen fortsätter dock mot två av de misstänkta chaufförerna.

– Det är nu Svenska Taxiförbundets förhoppning att den rättsliga processen avskräcker andra från att köra svarttaxi, säger verksamhetschef Natalee Ågren.

”Hoppas på praxis”

Personerna, som är misstänka för otillåten taxitrafik, nekar till brott och en huvudförhandling kommer att hållas i Luleå tingsrätt.

– Att en domstolspraxis med fällande domar utvecklas är viktigt, inte minst för kommande arbete för polis och åklagare, säger Tommy Pilarp, chefjurist Svenska Taxiförbundet, och fortsätter:

– En praxis underlättar också för tingsrätterna ute i landet nästa gång svarttaxiförare misstänks och åtalas för olaga eller otillåten taxitrafik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.