Foto: TT

Svarttaxigrupper granskas av Skatteverket

Uppdaterad
Publicerad

Svarttaxibranschen på sociala medier ska nu granskas av Skatteverket. Och det kan resultera i anmälningar om skattebrott.

Skatteverket har beslutat att granska de grupper på sociala medier som förmedlar svarttaxiresor. Granskningen ska ske i hela landet.

– Vi har varit medvetna om det här problemet med resor som förmedlas via sociala medier olagligt en längre tid, säger Susanna Bengtsson, samordnare för Skatteverkets arbete med taxibranschen.

Svarttaxi i Luleå

Enligt Susanna Bengtsson så beskriver sig grupperna beskriver sig ibland som forum för samåkning, vilket blir missvisande om körningarna sker mot betalning.

– Om du kör personer och tar betalt är huvudregeln att ersättningen du får är skattepliktig. Även frivilliga betalningar som du får för att du kört personer ska tas upp som inkomst i deklarationen. Kör man i större omfattning kan det klassas som näringsverksamhet, säger Susanna Bengtsson.

Krismöte i Luleå

I vintras höll taxibranschen ett krismöte i Luleå runt problemet. Anledningen att mötet hölls i Luleå var att hela var tionde Luleåbo nyttjar svarttaxigrupperna i sociala medier, vilket är värst tillsammans med Göteborg och Stockholm.

Hör i klippet hur Skatteverket tänker agera mot svarttaxiförarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svarttaxi i Luleå

Mer i ämnet