Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trots chocksänkningen på avverkningar i Norrbotten är Anette Jönsson förhoppningsfull. I klippet berättar hon hur företaget ska rädda sågverken i Pajala. Foto: Hans Sternlund/SVT

Sveaskog chocksänker avverkningarna – så ska sågverken i Pajala klara krisen

Publicerad

Statliga Sveaskog har beslutat att sänka avverkningarna i Norrbotten med 45 procent under 2023. Det är något som kan tvinga Jutos Timber i Pajala att stänga ett av två sågverk. Lösningen kan blir att hitta nya leverantörer bland privata skogsägare.

Sågen i Teurajärvi nära Korpilombolo i Pajala kommun startades på 1950-talet av Sigvard Jutos far i mindre skala. Kriserna har kommit och gått genom åren och bland annat har företaget överlevt en brand för 20 år sedan.

Nu är det tuffa tider igen.

– Vi försöker reda ut det också, men det blir en utmaning, säger Sigvard Juto.

”Blev tagna på sängen”

Han är fortfarande verksam i företaget men vd-rollen har han lämnat över till dottern Anette Jönsson som får ta tag i den nya utmaningen. Det var den 10 januari som Sveaskogs kom med sitt besked om kraftiga neddragningar av avverkningarna under 2023.

– Vi blev tagna på sängen. Vi hade redan tidigare fått aviserade neddragningar på 30 procent under 2022, säger hon.

Så hoppas man lösa krisen

Hösten 2021 förvärvade Jutos sågverket Krekula och Lauri såg i Tärendö. Företaget har säkrat leveranser för båda sågverken enligt tidigare avtal för det första halvåret. Minskningarna kommer att få ett genomslag under andra halvåret.

– De är så stora att vi allvarligt måste överväga om vi över huvudtaget kan driva två sågverk, säger Anette Jönsson.

Men det finns förhoppningar om lösningar – hör Anette Jönsson berätta om det i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.