Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du inrikesminister Mikael Damberg (S) och Magnus Modig, polisområdeschef i Norrbotten, om vad det nya avtalet med Finland kommer innebära. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Svensk och finsk polis ska samarbeta mot kriminaliteten i gränsområdet

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen tecknades ett avtal mellan Sverige och Finland. Tanken är att polisen i länderna nu ska kunna samarbeta och bekämpa grövre brottslighet i gränsområdet i Tornedalen.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) och Finlands inrikesminister Maria Ohisalo träffades under tisdagen i Torneå för att skriva under avtalet.

– De kriminella ska inte få använda gränsen som något slags skydd. Vi ska se till att svensk och finsk polis jobbar effektivt tillsammans, säger Mikael Damberg.

Kritik mot avtalet

Samtidigt riktar Polisförbundet i region Nord kritik mot avtalet. De anser att det finns för många frågetecken tillexempel att lagstiftningen i länderna skiljer sig åt.

Mikael Damberg menar att det är viktigt att föra dialog med Polisförbundet och att hålla i utbildningar tills dess att samarbetet är verklighet.

– Det är en oro att ta på allvar, men det här avtalet träder inte i kraft imorgon. Kanske om ett par år är det verklighet i vardagen.

I Sverige ska avtalet tillämpas i kom­munerna Haparanda, Kiruna, Pajala och Övertorneå och Finland i kom­munerna Enontekis, Kolari, Muonio, Pello, Torneå och Övertorneå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer