Kartan med utredningskorridorer. Foto: Svenska kraftnät

Svenska kraftnät vill bygga ny ledning mellan Norrbotten och Finland

Publicerad

Svenska kraftnät har planerar att bygga en ny kraftledning mellan Messaure station i Jokkmokks kommun och Keminmaa i norra Finland tillsammans med den finska systemoperatören Fingrid.

Under hösten 2018 inleds samtal om den planerade ledningen med bland annat berörda kommuner och Länsstyrelsen i Norrbotten, det framgår i ett pressmeddelande från Svenska kaftnät.

Tanken är att den nya kraftledningen mellan Sverige och Finland ska öka försörjningstryggheten samt integrera Finland ytterligare i det nordiska kraftsystemet.

I nuläget har man valt ut fyra alternativ att arbeta vidare med för att avgöra vart den nya kraftledningen kommer att dras och byggas, se bild ovan. Varje alternativ kommer att utredas inom en så kallad utredningskorridor som är ungefär 400 meter bred, medan en färdig ledningsgata där elledningen kommer att byggas är ungefär 45 meter bred.

Utredning pågår under hösten

De kommuner som i detta inledande skede berörs av utredningen är Jokkmokk, Gällivare, Boden, Luleå, Överkalix och Övertorneå i Norrbottens län. Under hösten 2018 träffas olika parter för att avgöra vilken korridor av alternativen som är bäst lämpad för ledningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer