Svenska utlandsstrykan: Från fredsbevarande till fredsframtvingande

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten har inte längre som huvuduppgift enbart att försvara Sveriges territorium. I dag är Försvarsmaktens militära insatser främst inriktade på internationellt arbete. Sverige har hamnat i ett krig:

Jan Söderberg, Major på I 19, har deltagit i flera insatser runt om i världen sena mitten av 80-talet.

– Det har blivit en upptrappning av de mandat vi får nyttja för att lösa uppgiften vilket innebär att vi hamnar i rena rama stridssituationen som vi har sett här i dagarna i Afganistan bland annat. Det är den stora skillnaden säger Jan Söderberg.

För många svenskar har kriget blivit en realitet. Även fast vi gärna säger att vi inte varit med i ett krig på flera hundra år. Det handlar förstås om utlandsstyrkan och deras anhöriga. I Afghanistan är det krig och under det senaste året har allt fler svenska enheter varit inblandade i regelrätta strider. Jan Söderberg känner igen den typ att situationer som nu inträffar i Afganistan:

– Jag har varit utsatt för artilleriattack. Jag har varit i närheten av stridssituationer, säger Jan Söderberg.

– Blir du orolig någon gång när du läser om striderna i Afganistan?

– Ja, det blir jag. Jag känner många av dom som är ute, svarar Jan Söderberg.

I Afghanistan verkar förutom Sverige ett 40-tal nationer under ISAF, International Security Assistance Force. De flesta insatser som den svenska utlandsstyrkan deltagit i, historiskt sett, har varit ledda av FN men man har även deltagit i insatser ledda av EU och Nato. Just Nato leder och planerar den pågående insatsen i Afghanistan på uppdrag av FN. Det har man gjort sen 2001. Då gällde uppdraget endast Kabul. Från 2003 gäller det hela Afghanistan.

ISAF har under hela uppdraget agerat under FN:s kapitel 7 mandat, som är fredsframtvingande och inte fredsbevarande. Sverige har via rules of engagement, dvs spelregler, valt att inte utnyttja mandatet fullt ut genom att göra vissa undantag. Sen i våras har Sverige fått, det Försvarsmakten kallar, ett större utrymme. Man skulle kunna säga att dom svenska styrkorna har rätt till möjligheten att agera mer aggressivt om det skulle behövas.

FN:s kapitel 7 mandat ger styrkorna rätt att agera som part och gör att man inte behöver allas tillstånd att agera. I Afghanistan har man ju till exempel inte Al Quidas tillstånd. Kapitel 7-mandatet ger också rätt till våld utöver självförsvar. Men Jan Söderberg torr inte att detta förändrar utbildningen av soldaterna:

– Vi har den utbildning vi har och den inriktar sig mot det värsta alternativet. Vi måste alltid utgå från det värsta alternativet, säger Jan Söderberg.

Jan Söderberg tycker att det är rätt att Sverige deltar i insatsen i Afganistan:

– Vi har alltid ställt upp när FN har kallat och jag tycker att det är helt rätt. Vi måste ju dra vårt strå till stacken, säger Jan Söderberg.

Och han tycker att Sverige är rätt land att ta på sig den här uppgiften:

– Vi har ett väldigt gott renomé utomlands, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.