Svenskarna slänger allt mindre hushållsavfall

Publicerad

Branschorganisation Avfall Sveriges senaste statistik visar att svenskarna i snitt slängde sju kilo mindre hushållsavfall mellan 2017 och 2018. Främst mat och brännbart.

– Framförallt handlar det om mat och det brännbara avfallet, förklarar Per-Anders Adolfsson som är miljöchef på Lumire, kommunägt avfallsföretag i Luleå.

Med hushållsavfall avses brännbart, matavfall, trädgårdsavfall, trä samt metallskrot. Minskningen kan tyda på att våra vanor kring konsumtion har förändrats.

Förändring bland svenskarna

Per-Anders Adolfsson tror sig se en förändring bland svenskarna:

– Jag tror att man börjar tänka sig för vad man handlar i matväg och att man tar hand om det man köper på ett annat sätt än tidigare.

Målet är ytterligare sänkningar

Avfall Sverige har tillsammans med kommunerna antagit det så kallade 25/25-målet, vilket innebär att år 2025 ska den totala mängden mat- och restavfall ha minskat med 25 procent per person, jämfört med år 2015. Ett frivilligt mål för alla kommuner att ansluta sig till.

Men ska dom målen nås behöver svenskarna bli ännu bättre på att ta hand om sina sopor:

– Det vi vill är ju att förebygga avfall i första hand, och i andra hand att återanvända. I tredje hand är det materialåtervinning där vi måste bli ännu bättre på att sortera, säger Per-Anders Adolfsson, Lumire.

Avfall Sveriges långsiktiga mål är att tillväxt inte ska generera mer avfall, uppger Tony Clark, vd Avfall Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer