Norge och Sverige vill båda bli först med att skjuta upp satelliter i omloppsbana med raket, och än fler är med i rymdkapplöpningen. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Sverige tävlar om satellituppskjutning – ministern presenterar förslag

Publicerad

Sverige är ett av flera länder som tävlar om att bli först i Europa med att skjuta upp satelliter. Till veckan kommer rymdminister till Kiruna för att presentera höstbudgeten – frågan är om det blir ja till en storsatsning på rymden.

Rymdstyrelsen och statliga rymdbolaget SSC har bett regeringen om drygt 400 miljoner kronor för att bland annat bygga en uppskjutningsramp. Som SVT tidigare rapporterat vill bland annat den norska rymdbasen Andöya hinna före svenska Esrange med att kunna skjuta upp satelliter.

Oklart om det blir några pengar

När regeringen presenterar sin höstbudget nästa vecka kommer Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, att vara i Kiruna, några mil från rymdbasen Esrange. Men hon vill inte säga om detta innebär att det blir några pengar till en satellitsatsning, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Kraftig ökning av satelliter

Antalet satelliter i omlopp runt jorden väntas öka kraftigt de kommande åren för att bland annat möjliggöra utbygganden av 5G-nätet. Och förutom i Sverige finns planer på att skjuta upp satelliter i Storbritannien och Portugal. Om Sverige blir först ut skulle det ge många fördelar, säger Stefan Gustafsson, strategichef vid SSC, till Ekot.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer