Lena Callne, styrelseledamot i Svenska bastuakademin. Foto: SVT

Svettiga dagar väntar i Tornedalen

Uppdaterad
Publicerad

200 deltagare från 24 länder ska svettas i kapp vid Kukkolaforsen i sommar. Förberedelserna inför den internationella bastukongressen är i full gång.

Om knappt en månad kommer bastuälskare från hela världen att samlas i Haparande och Tornio då den internationella bastukongressen för första gången ska hållas i Sverige. Arrangemanget har pågått sedan 1956 och hålls var fjärde år och den här gången blir även den första kongressen som hålls på en mindre ort.

– Bastuakademin har funnits i 30 år och jag tror att tanken på att den här internationella bastukongressen ska komma hit har funnits hela tiden. Men det är först nu efter 30 år som det händer, så det är jättestort. Och jag som är en patriot för hela den här landsändan tycker att det är så roligt att det kommer så många människor från olika delar av världen hit och får upptäcka midnattssolen. Början av juni häri Norrbotten, det kan inte bli bättre, säger Lena Callne som är styrelseledamot i Svenska bastuakademin.

Lena Callne, styrelseledamot i Svenska bastuakademin. Foto: SVT

Deltagare från 24 länder

200 deltagare från länder som Australien, Kenya och USA, Japan och självfallet sverige och Finland kommer förutom att svettas tillsammans i bastun att delta i olika föreläsningar.

– Det blir väldigt spännande att träffa de här människorna och vi vet ju att alla är bastuentusiaster. Men bland de här så finns det ju forskare, arkitekter, folklivsforskare och så vidare så det kommer att presenteras mycket nya rön kring bastu och hälsa bland annat. på den här kongressen, säger Svante Spolander som är kanslicef på Svenska bastuakademin.

Hur mycket kommer det att svettas här under de här dagarna?

– Det blir nog mycket svettning, men det tror jag att de här är vana vid. det är ju folk som älskar bastu. Det är ungefär 40 procent kvinnor som har anmält sig så bastun är ju väldigt bred i de flesta länder faktiskt. Både killar och tjejer gillar att bada bastu, säger Svante Spolander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.