Det är flera brister inom i äldrevården i Älvsbyn, konstaterar Anna Karin Nyqvist, enhetschef på IVO. Foto: Gorm Kallestad /TT/IVO

Svidande kritik mot äldreomsorgen i Älvsbyn

Publicerad

Älvsbyns kommun kritiseras för den medicinska vården på sina äldreboenden. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har gjort en inspektion på plats och bristerna är flera, enligt myndigheten.

– Att äldre personer i livets slutskede inte får den vård och behandling de har rätt till är allvarligt. Då kommunen har ansvaret för den medicinska vården inom särskilda boenden för äldre upp till sjuksköterskenivå, är det också kommunen som bär ansvar för att bristerna åtgärdas, säger Anna Karin Nyqvist, enhetschef på IVO.

Bristerna på äldreboendena i Älvsbyn är följande, enligt myndighetens granskning:

  • Personalen som gör medicinska bedömningar har inte tillräcklig kompetens för arbetsuppgiften och behärskar inte det svenska språket i tillräcklig omfattning.
  • Dokumentationen brister och det saknas tillräcklig kontinuitet i personalgruppen.
  • Läkemedelshanteringen sker inte på ett patientsäkert sätt.
  • Vården i livets slutskede sker inte enligt gällande regelverk.

”Svårt rekrytera personal”

Älvsbyns kommun ska senast den 4 april 2023 redovisa till IVO vilka åtgärder man tänker vidta.

– Vi har precis fått beslutet och vi har en del punkter som vi måste jobba med. Vi har kanske inte löst alla problem till april men vi ska kunna presentera en plan fram till dess, säger Robert Cortinovis, socialchef Älvsbyns kommun.

Han fortsätter:

– Ett av de problem vi har är att vi inte kan rekrytera tillräckligt kvalificerad personal till de vikariat som vi har.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.