Syns man inte finns man inte

Uppdaterad
Publicerad

En av Norrbottens stora mediaprofiler efterlyser nu mer politiskt engagemang när det gäller det rådande medieklimatet i länet.

Det här efter att ännu ett mediaföretag nu krymper, då 24Norrbotten lägger ned sina marksändningar.

– Norrbotten har tidigare varit otroligt gynnat, vi har haft väldigt många bra journalister som rapporterat från den här delen av landet och skapat bilder från Norrbotten som synts runt om i Sverige men det håller på att erodera, säger Göran Hedemalm, tidigare kanalchef på P4 Norrbotten och som nu är vice vd på produktionsbolaget Massamedia i Piteå.

Debatterar journalistik

Syns man inte så finns man inte, det brukar en av Norrbottens största mediaprofiler säga när han debatterar journalistik.

Och det är just det som håller på att hända i Norrbotten, enligt honom.

– Så är det ju för alla regioner i Sverige och i världen, syns man inte i media så existerar man inte i folks medvetande och det gäller både de bilder som journalister och marknadsförare skapar och sprider, säger Göran Hedemalm.

Nedläggningar

Under senaste åren har TT, Dagens nyheter och riksproduktion från Public Service försvunnit från länet, samt journalister och fotografer från SVT och lokaltidningarna. Nyligen slutade även TV4:a med sina lokala TV-sändingar

Och nu senast beskedet om att 24Norrbottens marksända TV läggs ned.

Nått som mediaprofilen menar får konsekvenser för demokratin och därför ger han en känga åt Norrbottens riksdags- och länspolitiker.

– Jag har inte sett någon ännu som varit ute och debatterat den mediepolitiska utredningen som kom med sin första rapport nu och det tycker jag är dåligt utav dem att inte ta den på allvar, säger Göran Hedemalm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.