Maxida och Mimie Märak. Ur SVT:s serie Sápmi Sisters.

Systrarna Märak vägrar ta emot pris: ”Han är homofob”

Uppdaterad
Publicerad

Imorgon skulle Mimie och Maxida Märak prisas av Jan Myrdalsällskapet – men nu vägrar systrarna att ta emot priset.

På lördagen skulle Jan Myrdalsällskapets lilla pris, Robespierrepriset, delas ut till systrarna Mimie och Maxida Märak vid en ceremoni i Varberg. Utöver äran består priset av en summa på 10.000 kronor. Men pristagarna tackar nu nej till att ta emot priset, skriver Sameradion & SVT Sápmi.

– Jan Myrdal är homofob och jag är inte strejt. Som samisk queerfeminist är Jan Myrdal och Robespierre inga namn jag varken vill lyfta eller liksom tvätta med mitt eget namn och min kamp, säger Mimie Märak till tidningen Dagens ETC.

Inte första gången

Både författaren Jan Myrdal och föreningen Jan Myrdalsällskapet har ofta ansetts kontroversiella, och det här är inte första gången en tänkt pristagare tackar nej till sällskapets utmärkelser.

2013 valde författaren Susanna Alakoski att inte ta emot sällskapets stora pris, Leninpriset, med motiveringen att hon inte ville förknippas med totalitära ideologier.

”Kyrklig vigsel för samkönade ingen rättighet”

Kritiken som Mimie Märak riktar mot Jan Myrdal grundar sig bland annat i hans stöd för en kampanj mot samkönade vigslar i Svenska kyrkan.

Jan Myrdal själv menar att han inte är homofob, men står fast vid frågan om kyrkliga vigslar för samkönade par.

– Jag har ju en gång i tiden slagits för att homosexualitet inte ska vara straffbart. Men kyrklig vigsel bör inte ses som en rättighet, vi kan inte bestämma hur ett samfund ska få agera. Det vi kan kräva är att borgerliga vigslar omfattar alla, säger han till Dagens ETC.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sameradion och SVT Sápmi

Mer i ämnet